Zajęcia kulinarne – DK Sobolów

Tiramisu dyniowe
Dla odmiany pragniemy zaprosić Was na zajęcia kulinarne, na których proponujemy zrobienie deseru w wersji jesienno-dyniowej. Czy można nie lubić Tiramisu? Bardzo delikatne o pięknym słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone, dynią i cynamonem nadadzą Tiramisu cudownego aromatu i jesiennego charakteru.Składniki, których będziemy potrzebować:
– serek mascarpone 250 g
– śmietanka kremówka 250 ml (2 sztuki)
– podłużne biszkopty 100 g
– cukier puder (4 łyżki)
– cynamon (2 łyżeczki)
– mus dyniowy lub puree około 200 g
– 1/3 szklanki zaparzonej kawy
– 2 łyżki likieru Amaretto
– gorzka czekolada do dekoracji

Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno. W połowie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru a następnie serek mascarpone. Kiedy powstanie gęsty krem dodajemy mus dyniowy oraz 1 łyżeczkę cynamonu i delikatnie łączymy mikserem.

Zaparzoną i ostudzoną wcześniej kawę przelewamy na talerzyk i w niej moczymy biszkopty. W wersji dla dorosłych do przestudzonej kawy możemy dolać 2 łyżki likieru Amaretto. Następnie po kilka kawałków układamy na dnie pucharków lub szklaneczek przykrywając je 3 łyżkami kremu dyniowego. Ponownie układamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przykrywamy kremem.

Na koniec ubijamy dodatkową śmietankę 30% z cukrem pudrem. Po ubiciu wykładamy ją na wierzch pucharków dekorując startą gorzką czekoladą i cynamonem. Nasze gotowe Tiramisu schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Z takim deserem jesienna chandra nam nie grozi !!!